Ψυχοθεραπεία και αποκατάσταση του αληθινού εαυτού: Η ψυχοθεραπευτική σχέση ζητάει να αποκαταστήσει στον ενήλικα θεραπευόμενο τον αληθινό του εαυτό που θάφτηκε κάτω από την επικράτηση του ψευδούς εαυτού συχνά κατά την παιδική ηλικία του ατόμου. Η άνω των 20 ετών εμπειρία μου ως ψυχοθεραπευτής λέει ότι για να μείνει κανείς “παιδί” χρειάζεται -ψυχολογικά μιλώντας- να στερηθεί αρχικά την φυσική του παιδικότητα, την εποχή που σε κανονικές συνθήκες αυτή εκδηλωνόταν, δηλαδή κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Η παιδική ηλικία, όντας συνυφασμένη με την “σωματικότητα” (δηλ, την φυσική, ζωώδη αντίληψη και βίωση των εντός και εκτός του εαυτού καταστάσεων), υπενθυμίζει στον «αν-αληθή» άνθρωπο ότι η υπαρξιακή ελευθερία είναι κάτι «ζωντανό», που μπορεί να την βιώσει όταν απαλλαχθεί από τις νοητικές κατασκευές κι άμυνες.

Το εν λόγω αμυντικό σύστημα -συνήθως σε μεταγενέστερο στάδιο- εξυπηρετεί την περιφρούρηση του εγώ (της δομημένης δηλαδή και κυρίαρχης προσωπικότητας) από την επίφοβη κατάρρευσή του μπρος στο ανεξέλεγκτο ασυνείδητο υλικό που απωθήθηκε στα πρώιμα χρόνια.

Πέρα βέβαια από την ενδοψυχική σύγκρουση με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο ενήλικος καθώς η ψυχή του ζητά να αναγεννηθεί μέσα από τις «στάχτες» της λήθης, να ανασυνταχθεί αποκαθιστώντας μέσω της ψυχοθεραπείας την “χαμένη” του παιδικότητα, όλη η δομή της κοινωνίας μας ακριβώς επειδή γνωρίζει την βαθιά επίδρασή της στην ανασύσταση της ψυχής, φροντίζει μέσω της εκπαίδευσης, και της “κοινωνικοποίησης” να αποκόψει τον άνθρωπο από την επιδίωξή της, καθιστώντας τον ουσιαστικά ψυχο-πνευματικά ανάπηρο.

Βασική λοιπόν προϋπόθεση για την αποκατάσταση αυτής της αναπηρίας είναι η επίγνωσή της σε προσωπικό επίπεδο, και η δυναμική κι εμπρόθετη – μέσω της ψυχοθεραπείας- επιδίωξή της με κάθε κόστος (ενδοψυχικό, διαπροσωπικό, κοινωνικό).

Επειδή ακριβώς η παιδικότητα είναι απαραίτητο χαρακτηριστικό του φυσικού ανθρώπου και της εν γένει δυνατότητάς του για θέωση, ο Χριστός ενισχύει την φιλότιμη και επίπονη προσπάθεια της ανάκτησής της χωρίς καμία φειδώ ευοδώνοντας τις προϋποθέσεις της πραγμάτωσης της.

Διαβάστε επίσης: Συμβουλευτική ψυχολογία: Οικεία έννοια με άγνωστο περιεχόμενο

Στείλτε Αίτημα για Online Ψυχοθεραπεία

    Τα πεδία που είναι μαρκαρισμένα με * είναι υποχρεωτικά


    Παρακαλούμε ελέγχετε τον φάκελο Spam (Ανεπιθύμητα) του email σας, γιατί πολλές φορές μηνύματα καταχωρούνται εκεί.