Κλείστε τώρα το ραντεβού σας για συστημική ψυχοθεραπεία με τον Δρ. Γρηγόρη Βασιλειάδη και τους έμπειρους συνεργάτες του!

Τι είναι η συστημική ψυχοθεραπεία

Για να κατανοηθεί η έννοια της συστημικής ψυχοθεραπείας, θα πρέπει αρχικά να γνωρίζουμε την έννοια του συστήματος. Ένα σύστημα μπορεί να θεωρηθεί οποιοδήποτε σύνολο στοιχείων (ατόμων), τα οποία βρίσκονται σε σχέσεις αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης μεταξύ τους. Παραδείγματα αυτών των συστημάτων μπορεί να εντοπιστούν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, όπως είναι ο θεσμός της οικογένειας, το εργασιακό περιβάλλον, το σχολικό περιβάλλον και το σύνολο των ατόμων μιας τοπικής κοινωνίας. Στην συστημική προσέγγιση της ψυχοθεραπείας λοιπόν, το άτομο που αναζητά τη θεραπεία αντιμετωπίζεται ως μέλος ενός τέτοιους συστήματος, ώστε ο θεραπευόμενος να αντιληφθεί τον περιβάλλοντα κόσμο αλλά και να αποκτήσει μια πιο σφαιρική αντίληψη της πραγματικότητας.

Αυτός ο τρόπος ψυχοθεραπείας που τώρα μπορεί να γίνει και online φυσικά δεν περιορίζεται μόνο σε ατομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο συζυγικών σχέσεων, οικογενειακών και γενικότερων κοινωνικών σχέσεων και ομάδων. Το άτομο παύει να αντιμετωπίζεται ως ένα μεμονωμένο άτομο, αλλά ως ένας πολυδιάστατος ρόλος που συμμετέχει σε ένα πλέγμα ουσιαστικών αλληλεπιδράσεων με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Με λίγα λόγια ο συστημικός ψυχοθεραπευτής μπορεί να αναλάβει την θεραπεία όχι μόνο του ατόμου αλλά και του συζυγικού ζευγαριού και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.

Βασικές αρχές της συστημικής πρακτικής:

Κατά τη συστημική ψυχοθεραπεία ο ψυχοθεραπευτής προσπαθεί να εξηγήσει στον θεραπευόμενο, ότι οι σχέσεις με τους υπόλοιπους ανθρώπους του συστήματος καθορίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από συγκεκριμένες πεποιθήσεις και συμπεριφορές που εμφανίζουν εντός του συστήματος. Αυτές οι πεποιθήσεις και συμπεριφορές διαμορφώνουν τις εκάστοτε αντιδράσεις του, οι οποίες συνεχώς έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται, μέσα σ’ ένα προβληματικό κοινωνικό σύστημα, που δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά μόνο να διατηρεί και να διαιωνίζει το σύμπτωμα. Ο ψυχοθεραπευτής με συστημική λογική, δείχνει ενδιαφέρον κυρίως για την συμπεριφορά του θεραπευόμενου εντός του πλαισίου της οικογένειας, της σχέσης, της κοινωνίας κτλ. αλλά και τις επακόλουθες συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς στα υπόλοιπα μέλη της.

Αυτά τα προβλήματα συμπεριφορών μπορούν να εντοπιστούν σε όλα τα στάδια της εξέλιξης ενός ατόμου, μιας οικογένειας ή μιας σχέσης. Η συνεχής άρνηση της προβληματικής πραγματικότητας επιδεινώνει το πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο με το συστημικό ψυχοθεραπευτή. Έτσι λοιπόν μέσα σ’ ένα κλίμα συνεργασίας, ψυχοθεραπευτής και πελάτης καταφέρνουν να λύσουν από κοινού το πρόβλημα, βελτιώνοντας την αντίληψη του ατόμου μέσα από την παραδοχή την ευθυνών και των ρόλων του.

Ποια είναι τα οφέλη της συστημικής ψυχοθεραπείας

  • Η σταθερή και συστηματική βελτίωση των σχέσεων που οικοδομεί το άτομο.
  • Οι θετικές αλλαγές που παρατηρούνται στο μικροκλίμα του συστήματος.
  • Η πιο αποτελεσματική συνεργασία ψυχοθεραπευτή-πελάτη σε ένα μετα-μοντέλο θεραπείας.
  • Η καλύτερη εντός των σχεσιακών συμφραζομένων κατανόηση της υποκειμενικής εκδοχής της ατομικής εμπειρίας και του κόσμου του θεραπευόμενου.
  • Δημιουργία σταθερότητας και ισορροπίας στα άτομα-μέλη, που οδηγεί στην βελτιωμένη ομοιοστατική λειτουργία του συστήματος.
  • Ανάληψη των ευθυνών, κατανόηση των σχέσεων, προαγωγή της προσωπικής ανάπτυξης.
Συστημική Ψυχοθεραπεία Βιβλία ψυχολογίας
Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής Συστημική Ψυχοθεραπεία

Γιατί να επιλέξετε τον Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη για συστημική ψυχοθεραπεία

Ένας ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιώντας την πολύτιμη ψυχοθεραπευτική του εκπαίδευση, την εφαρμοσμένη θεωρία αλλά και τις αποτελεσματικές τεχνικές και μεθόδους, είναι σε θέση να αναλάβει με συνέπεια και να αξιοποιεί τα εργαλεία που του δίνει η συστημική ψυχοθεραπεία, ξεπερνώντας τις τυχόν υπεκφυγές και τα τεχνάσματα που μπορεί να χρησιμοποιεί το προς θεραπεία άτομο, ώστε να αποκαλυφθεί το αληθινό πρόσωπο του θεραπευόμενου. Ο Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης και οι συνεργάτες του στο κέντρο Aftognosia, αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για αυτή τη μεγάλη απόφαση να βιώσει κανείς σε βάθος χρόνου την καλύτερη ψυχοθεραπευτική εμπειρία, όπου ψυχοθεραπευτής και θεραπευόμενος δημιουργούν αβίαστα μια ποιοτική σχέση δέσμευσης, που σκοπό έχει την προσωπική ανάπτυξη και ανύψωση του υποψηφίου προς ψυχοθεραπεία.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την βαθιά ατομική αυτογνωσία μπορείτε να αναζητήσετε στο διαδίκτυο στα best seller βιβλία του Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη με τίτλο «Εξομολογήσεις ενός Ψυχοθεραπευτή», «Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι», και «Πόσο αντέχεις την Αλήθεια;», καθώς και στην σελίδα: https://aftognosia.gr/ta-vivlia-mas/

Για οποιοδήποτε ερώτημα έχετε σχετικά με την συστημική ψυχοθεραπευτική διαδικασία και τις ενέργειές της, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email [email protected]

Επικοινωνία

Είπαν για εμάς