Κλείστε ραντεβού με τον Δρ. Γρηγόρη Βασιλειάδη για να θεραπεύσετε και να αντιμετωπίσετε μαζί του την κατάθλιψη

Πως αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μέσω μακροχρόνιας ψυχοθεραπείας  ατομικής και ομαδικής με έναν άριστα καταρτισμένο και πολύπειρο ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή. Υπάρχουν πολλές και διάφορες μορφές θεραπείας για την κατάθλιψη, ο τρόπος διεξαγωγής τους, όμως, διαφέρει και εξατομικεύεται στις ξεχωριστές και ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ενδιαφερομένου. Η εξατομίκευση αυτή προκύπτει ύστερα από το πρώτο κιόλας ραντεβού, όπου ο ψυχολόγος συζητώντας με τον ενδιαφερόμενο – ή διεξάγοντας αυτό που ονομάζεται κλινική συνέντευξη – ενημερώνεται και αξιολογεί την συμπτωματολογία, ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάσει το κατάλληλο πλάνο θεραπείας για το συγκεκριμένο άτομο. Η τυπική πορεία ψυχοθεραπείας είναι η ατομική (ίσως και ομαδική, ύστερα από ψυχολογική αξιολόγηση του ασθενούς) ψυχοθεραπεία και η χορήγηση αντικαταθλιπτικών χαπιών. Μπορείτε να κάνετε επίσης online ψυχοθεραπεία από την άνεση του σπιτιού σας με βιντεοκλήση.

Σε ποιους απευθύνεται η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης;

Ο τρόπος διεξαγωγής των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών διαφέρει ανάλογα με το είδος, την ένταση και την διάρκεια των καταθλιπτικών επεισοδίων, το ψυχολογικό και ιατρικό ιστορικό, τις προτιμήσεις και τις δυνατότητες του κάθε υποψήφιου θεραπευόμενου. Στην συγκεκριμένη ψυχολογική διαταραχή, η πιο επιτυχημένη μέθοδος σε κάποιες περιπτώσεις είναι ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που η κατάθλιψή τους υποχώρησε αποκλειστικά και μόνο μέσω των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Είναι υψίστης σημασίας – όποια και αν είναι η μέθοδος θεραπείας που θα σχεδιαστεί – να υπάρξει μια λεπτομερής και έγκυρη διάγνωση σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην εμφάνιση και την έξαρση της καταθλιπτικής διαταραχής και την εύρεση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισής της με βάση την προσωπικότητα αλλά και την διάθεση για αλλαγή του κάθε ατόμου.

Ποιά είναι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας στην κατάθλιψη;

Η ψυχοθεραπεία στην κατάθλιψη ενδείκνυται ως τρόπος θεραπείας, γιατί εξοπλίζει τους ανθρώπους με ικανότητες και τεχνικές, ώστε να καταφέρουν να ζήσουν μία πιο ποιοτική και χαρούμενη ζωή – τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική τους πορεία. Ακριβώς επειδή η κατάθλιψη συνήθως προκύπτει από την αντίδραση διαφόρων βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μαζί, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναγνωριστούν όλοι οι λόγοι και οι αιτίες που επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία του κάθε ανθρώπου και να αναπτυχθούν τρόποι σκέψεις και στρατηγικές αντιμετώπισης που τον βοηθούν να την ξεπεράσει. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η ψυχοθεραπεία συμβάλλει στο να μειωθεί η ένταση και η συχνότητα των καταθλιπτικών επεισοδίων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των συνεδριών ψυχοθεραπείας και της αντικαταθλιπτικής φαρμακοθεραπείας. Έχει παρατηρηθεί ότι οι συνεδρίες με έναν ψυχοθεραπευτή αργούν να επιφέρουν απτές αποδείξεις για την βελτίωση της κατάθλιψης, αλλά σε βάθος χρόνου αποδεικνύονται ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας, καθώς ακόμα και μετά το τέλος των συνεδριών πολλοί είναι εκείνοι που βιώνουν μεγαλύτερα διαστήματα ηρεμίας και ευτυχίας σε σχέση με όσους αρχικά αρκέστηκαν στην φαρμακευτική αγωγή.

Θεραπεία Κατάθλιψης
Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία

Γιατί να επιλέξετε τον Δρ. Γρηγόρη Βασιλειάδη για την θεραπεία και αντιμετώπιση της κατάθλιψης;

Είναι κατανοητό και αναμενόμενο να επιθυμείτε ο/η ψυχολόγος που θα πορευτείτε μαζί για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία να χαρακτηρίζεται από κατανόηση, ενσυναίσθηση και σοφία, ώστε να καταφέρει να σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια και να ανοίξετε την καρδιά σας. Αυτά, όμως, δεν αρκούν για να χαρείτε τα οφέλη της ψυχοθεραπείας στην περίπτωση της κατάθλιψης. Η αναγνωρισμένη και αξιόπιστη εκπαίδευση σε προγράμματα εξειδίκευσης και η άριστη γνώση και κατάρτιση στο αντικείμενο της ψυχολογίας και της ψυχοπαθολογίας είναι απαραίτητο υπόβαθρο, ώστε να μπορέσετε να δείτε πραγματική πρόοδο στην ψυχική σας υγεία. Η εμπειρία, η εκπαίδευση και η υπομονή ώστε να ακούει προσεκτικά τα όσα μοιράζεστε μαζί του είναι τα κριτήρια που θα πρέπει να έχετε στο νου σας όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε τον ψυχολόγο σας.

Για να χαρακτηριστεί μια ψυχοθεραπεία επιτυχημένη θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί και αναπτυχθεί μια ποιοτική και γεμάτη σεβασμό σχέση ανάμεσα στον ασθενή και τον ψυχοθεραπευτή. Αυτή η σχέση είναι που θα καθορίσει την πορεία και την έκβαση του συνολικού αποτελέσματος των συνεδριών της ατομικής και της ομαδικής ψυχοθεραπείας. Για αυτό το λόγο, είναι επιτακτική η ανάγκη να διαλέξετε εκείνον τον ψυχολόγο με τον οποίο:

  • αισθάνεστε άνετα να μιλήσετε ανοιχτά και αποκαλυπτικά μαζί του
  • νιώθετε ότι υπάρχει άριστη επικοινωνία και ότι περνάει ευχάριστα και εποικοδομητικά η ώρα της συνεδρίας
  • αντιλαμβάνεστε ότι δεν κρίνει τα λεγόμενά σας, αλλά αντιθέτως, κατανοεί τα όσα μοιράζεστε μαζί του και δεν προσπαθεί να αλλάξει την προσωπικότητά σας
  • νιώθετε ότι βρίσκεστε σε ένα ασφαλές, γαλήνιο και έμπιστο περιβάλλον όπου μπορείτε με ειλικρίνεια να μιλήσετε και να μοιραστείτε τους απόκρυφους και εσωτερικούς προβληματισμούς, πόνους, αγωνίες και τις ανασφάλειές σας.

Συνοπτικά, επιλέξτε έναν ψυχοθεραπευτή ο οποίος σας εμπνέει εμπιστοσύνη και άνεση, για να σας κατευθύνει στο μονοπάτι προς μια πολύ καλή ψυχική υγεία.

Άλλωστε, αξίζετε πάντα την καλύτερη ψυχοθεραπευτική εμπειρία.

Τα βιβλία ψυχολογίας που έχει συγγράψει ο ίδιος ο Δρ. Γρηγόρης Βασιλειάδης έχουν ως αντικείμενο την ουσία και την ανάλυση της αυτογνωσίας που πηγάζει από την πολύχρονη εμπειρία του στην παροχή ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών. Τα βιβλία «Εξομολογήσεις ενός Ψυχοθεραπευτή», «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι», και «Πόσο αντέχεις την Αλήθεια;» μπορείτε να τα βρείτε στο διαδίκτυο, στις ιστοσελίδες γνωστών βιβλιοπωλείων και να τα προμηθευτείτε σε συμφέρουσες τιμές. Μπορείτε, επίσης, να ενημερωθείτε για τα βιβλία αυτά στην ιστοσελίδα μας: https://aftognosia.gr/poioi-eimaste/ta-vivlia-mas/.

Επικοινωνία
Τα βήματα προς την ανάδυση της επιθυμίας του προσώπου

Είναι πάρα πολλοί αυτοί που μπερδεύουν την [...]

Περισσότερα
Εισαγωγή στην θεραπεία της κατάθλιψης

Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για την κατάθλιψη. Για [...]

Περισσότερα
Όταν το ελατήριο πιέζεται μαζεύει δύναμη…

Από τότε που ήμουν πολύ μικρό παιδί [...]

Περισσότερα
Όλα τα άρθρα

Είπαν για εμάς