Κλείστε τώρα το ραντεβού σας για θεραπεία και αντιμετώπιση της κατάθλιψης με τον Δρ. Γρηγόρη Βασιλειάδη.

Πως αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη;

Με δέσμευση σε μακροχρόνια ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία που διενεργείται από πολύ έμπειρο και καλά εκπαιδευμένο ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή. Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για την κατάθλιψη. Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία θα πρέπει να ανταποκρίνεται πάντα στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου. Η πρώτη κλινική συνέντευξη με έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο είναι πολύ σημαντική για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων και τον σχεδιασμό της ενδεδειγμένης θεραπευτικής τακτικής και πορείας. Η πιο καθιερωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνει ατομική (ή ομαδική) ψυχοθεραπεία, και αντικαταθλιπτική φαρμακοθεραπεία.

Σε ποιούς απευθύνεται η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης;

Η επιλογή της θεραπευτικής μεθόδου καθορίζεται από διάφορες παραμέτρους, όπως είναι το είδος, η έκταση και η σοβαρότητα της διαταραχής, το λεπτομερές ιστορικό και η επίδραση που είχαν στον ασθενή οι θεραπευτικές προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν, καθώς επίσης και οι προσωπικές προτιμήσεις του ενδιαφερόμενου. Συνήθως στις περισσότερες περιπτώσεις καταθλιπτικής διαταραχής χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αντιμετώπισης, μολονότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ασθενών με κατάθλιψη που θεραπεύονται επιτυχώς από τα καταθλιπτικά συμπτώματα μόνο μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Η αποτελεσματική θεραπεία της κατάθλιψης βασίζεται στην ακριβή και έγκυρη κλινική διάγνωση, μέσω της οποίας αξιολογούνται από τον κλινικό ψυχολόγο τα αίτια της καταθλιπτικής συνδρομής, και το δυναμικό του ατόμου για θεραπευτική αλλαγή.

Ποιά είναι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας στην κατάθλιψη;

Μια ποιοτικότερη, ευχάριστη, πιο προσωπική και επαγγελματική ζωή, γεμάτη νόημα ελπίδα και πίστη στο παρόν αλλά και το μέλλον. Συνήθως, η κατάθλιψη προκύπτει ως αποτέλεσμα ψυχολογικών, βιολογικών, και κοινωνικών παραγόντων. Ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα είναι αυτό που αναγνωρίζει όλους τους παραπάνω παράγοντες και συμβάλλει, με εξειδικευμένες στρατηγικές αντιμετώπισης, στον περιορισμό της έντασης και της συχνότητας τους. Αν και οι ψυχοθεραπευτικές μέθοδοι στην ψυχολογία φαίνεται να καθυστερούν λίγο να ανακουφίσουν τα ειδικά συμπτώματα της καταθλιπτικής διαταραχής, σε σχέση με τα σύγχρονα και ταχείας δράσεως αντικαταθλιπτικά, ωστόσο βοηθούν τους ανθρώπους με κατάθλιψη να αντιμετωπίσουν πολύ πιο αποτελεσματικά ολόκληρο το φάσμα της συμπτωματολογίας τους. Μάλιστα τα ευεργετικά αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας φαίνεται να κρατούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας – σε σχέση με την αντικαταθλιπτική αγωγή – και η ψυχο-κοινωνική τους υγεία και προσαρμογή τους είναι καλύτερη, σε σχέση με τους ασθενείς που επέλεξαν αρχικά να χρησιμοποιήσουν μόνο φαρμακευτική αγωγή.

Θεραπεία Κατάθλιψης
Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία

Γιατί να επιλέξετε τον Δρ. Γρηγόρη Βασιλειάδη για την θεραπεία και αντιμετώπιση της κατάθλιψης;

Για να ξεκινήσεις με ασφάλεια τη ψυχοθεραπεία, ατομική ή ομαδική, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τα σωστά κριτήρια για να διαλέξεις τον πιο καλό και αξιόπιστο ψυχολόγο και ψυχοθεραπευτή. Η σοφία, η κατανόηση, η συμπόνια, και η ολοκληρωμένη προσωπικότητα είναι σίγουρα σημαντικές παράμετροι και χαρακτηριστικά που θα ήθελες να έχει ο ψυχοθεραπευτής σου, αλλά δεν είναι επαρκή κριτήρια στα οποία μπορείς να βασιστείς για να τον/την επιλέξεις. Η σε βάθος επιστημονική του κατάρτιση στο γνωστικό του αντικείμενο, και η εκπαίδευση του σ’ ένα τουλάχιστον αξιόπιστο κι αναγνωρισμένο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι απαραίτητα προσόντα για έναν καλό ψυχοθεραπευτή. Ο ψυχολόγος που θα επιλέξεις να ξεκινήσεις μαζί του τη συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία θα πρέπει να είναι έμπειρος, καλά εκπαιδευμένος και αξιόπιστος ακροατής.

Ο θεμελιώδης λίθος μιας επιτυχημένης ψυχοθεραπείας είναι πάντα η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε σένα και τον ψυχοθεραπευτή σου. Ακριβώς επειδή η ποιότητα της σχέσης που θα αναπτύξεις με τον ψυχοθεραπευτή σου πρόκειται να καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την έκβαση της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιλέξεις κάποιον ψυχοθεραπευτή με τον οποίο:

  • νιώθεις βολικά,
  • αισθάνεσαι μια άνετη σύνδεση κι ευχάριστη επικοινωνία,
  • νιώθεις ότι σε αποδέχεται όπως είσαι και μπορεί να σε καταλάβει,
  • είναι σε θέση να δημιουργήσει και να διατηρήσει ένα ασφαλές περιβάλλον συνύπαρξης και συνομιλίας μαζί σου, ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορέσεις με εμπιστοσύνη να εξερευνήσεις τους βαθύτερους πόνους σου, τις αγωνίες και συγκρούσεις που βιώνεις μέσα σου.

Φρόντισε να επιλέξεις, με άλλα λόγια, έναν ψυχοθεραπευτή με τον οποίο νιώθεις πολύ άνετα να χτίσεις μια σχέση που θα αλλάξει την ζωή σου προς την κατεύθυνση που βαθιά επιθυμείς!

Σκέψου ότι αξίζεις την καλύτερη δυνατή ψυχοθεραπευτική εμπειρία!

Όλα τα βιβλία ψυχολογίας του Dr Γρηγόρη Βασιλειάδη είναι βιβλία βαθιάς αυτογνωσίας και εξοικείωσης με την ψυχοθεραπευτική πρακτική: Το «εξομολογήσεις ενός Ψυχοθεραπευτή», το «Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι», και το «Πόσο αντέχεις την Αλήθεια;», μπορείτε να τα αναζητήσετε στην google και να τα αγοράσετε διαδικτυακά από τις μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων που τα προσφέρουν σε προνομιακές τιμές. Επίσης μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες στην σελίδα: https://aftognosia.gr/poioi-eimaste/ta-vivlia-mas/

Επικοινωνία
Όλα τα άρθρα