Κλείστε τώρα το ραντεβού σας για θεραπεία των φοβιών σας με τον Δρ. Γρηγόρη Βασιλειάδη.

Τι είναι φοβία;

Φοβία είναι μία αγχώδης διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από έναν έντονο, επίμονο και παράλογο φόβο, για κάποια κατάσταση, χώρο, αντικείμενο, ή ζώο, ο οποίος δεν μπορεί να υπερνικηθεί παρά μόνον αποφεύγοντας το φοβικό αντικείμενο. H νευρωτική φοβία είναι μια αποτυχημένη απόπειρα να αποφευχθεί το άγχος που προκαλεί η αναζωπύρωση μιας παιδικής νεύρωσης. Στην περίπτωση της φοβίας, το άγχος προκαλείται από μία ενδοψυχική διαμάχη, μεταβιβάζεται σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, και εν συνεχεία γίνεται φόβος. Τα αποτελέσματα είναι συναισθηματικά δυσφορικά εφόσον ο άνθρωπος αποκόβεται από τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με την συγκεκριμένη φοβία. Αφού αν χρειαστεί ή αναγκαστεί να αντιμετωπίσει το φοβικό αντικείμενο που θεωρεί επικίνδυνο, το φοβικό άτομο καταλαμβάνεται από τρομερό άγχος ή ακόμη και πανικό, που συνοδεύεται από πολλά συμπτώματα (όπως π.χ. υπερβολική εφίδρωση, τρέμουλο, ταχυκαρδία, ταχύπνοια, σφίξιμο στο στήθος, διάρροια, εμετό), όταν πρόκειται να το αντιμετωπίσει. Σε κάθε είδος φοβίας το άτομο μπορεί να πάθει κρίση και να μην καταλαβαίνει τι γίνεται γύρω του.

Σε ποιους απευθύνεται η ψυχοθεραπεία για αντιμετώπιση φοβιών;

Οι άνθρωποι έχουν μόνο δύο φυσικούς φόβους: την πτώση από μεγάλο ύψος, και τους ξαφνικούς δυνατούς θορύβους. Αν ανεβάσουμε ένα μικρό παιδί σε μια ψηλή εξέδρα – οποιοδήποτε παιδί- δεν θα κατέβει, γιατί διαθέτει έναν έμφυτο φόβο για το ύψος. Με την εκπαίδευση που δεχόμαστε ως παιδιά συνεχώς κι επίμονα απ’ όλους τους αποδεκτούς φορείς κοινωνικοποίησης (δηλ. γονείς, συγγενείς, δασκάλους, κ.λ.π.) ότι η εκδήλωση των φυσικών συναισθημάτων δεν είναι ούτε αρεστή, ούτε επιτρεπτή σε ένα πλαίσιο στο οποίο χρειάζεσαι να είσαι αρεστός για να επιβιώσεις ψυχικά και σωματικά. Καταλήγουμε λοιπόν να έχουμε ένα εκατομμύριο αφύσικους φόβους που μας κάνουν δυστυχισμένους, και μεταφέρουμε αυτές τις φοβίες στα παιδιά και στα εγγόνια μας. Όλοι μας δυστυχώς τείνουμε πολύ συχνά στη ζωή μας να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες βασίζονται σε υποσυνείδητους φόβους. Οι φόβοι που δεν γίνονται από μας αποδεκτοί και –γι’ αυτό- δεν βιώνονται συνειδητά, «τρυπώνουν» στο υποσυνείδητο, αφού μόνο εκεί μπορούν ανενόχλητα να συνεχίσουν να υπάρχουν αλογόκριτα. Αν στη ζωή σας κατορθώσετε να μην υπάρχουν άλλοι φόβοι πέρα από τους φυσικούς, τότε κατευθύνεστε προς μια ζωή πληρότητας. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για αντιμετώπιση φοβιών για να έχετε μια ποιοτική ζωή χωρίς άγχος.

Τι είναι η ψυχοθεραπεία της φοβίας;

Ένας από τους μεγάλους εχθρούς του ανθρώπου είναι ο φόβος. Όσο λιγότερο φόβο έχει κανείς, τόσο περισσότερο υγεία και ψυχική αρμονία θα βιώνει στη ζωή του. Ο φόβος δημιουργείται συνήθως ως προσπάθεια του νου να ελέγξει το μέλλον, το μέλλον για το οποίο το μόνο που ξέρουμε είναι ότι … δεν υπάρχει!! Αφού το παρελθόν μόνο υπήρξε –δηλαδή δεν υπάρχει σήμερα!- και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα, ο μοναδικός χρόνος, στον οποίο ζούμε την ζωή μας είναι το παρόν! Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τους ψυχολογικούς σας φόβους και τα προβλήματα που εκπηγάζουν απ’ αυτούς, είναι να καλλιεργήσετε μεθοδικά την επίγνωση, και την επαφή σας με τον εσωτερικό σας παρατηρητή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μεσα από την συστηματική βοήθεια έμπειρου ψυχοθεραπευτή.

Η συχνή και καλή ψυχοθεραπεία βοηθάει αυτόν/ αυτήν που διακατέχεται από φόβο της καθημερινότητας ώστε να αποκτήσει υγιή επανέλεγχο στις σκέψεις και τα αρνητικά του συναισθήματα που προκαλούν τον φόβο, ο οποίος μπορεί να μετατραπεί σε φοβία, δηλαδή σε έντονη ανησυχία, άγχος και εμμονή τα οποία υφίστανται παρότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αληθινός κίνδυνος. Η καλή ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να ανασυγκροτήσει δημιουργικά τους εσωτερικούς του διαλόγους και τελικά να σταματήσει να φοβάται μονίμως με το παραμικρό. Για να επιτευχθούν αυτά χρειάζεται πρώτα στη σχέση του με τον ψυχοθεραπευτή να κατανοήσει βιωματικά την ψυχική του σύγκρουση και την προοπτική της, και στην πορεία να σηματοδοτήσει εκ νέου σταδιακά τον χρόνο του, την εργασία του, και τις κοντινές του σχέσεις ώστε να υπηρετούν όλες τις αξιακές του τοποθετήσεις και τους υψηλούς σκοπούς της ζωής του.

Ποια είναι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση φοβιών;

Όπως στην αρχή της ζωής, έτσι και στην αρχή της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, ο άνθρωπος έρχεται και μπαίνει με ένα επισφαλές «εγώ», ίσως τραυματισμένο, που χρειάζεται πριν απ’ όλα να δυναμώσει, ώστε να νιώσει ο θεραπευόμενος ισχυρότερος, και περισσότερο ψυχικά αυτάρκης.

Χρειάζεται να αποκτήσει κανείς, με την βοήθεια του ψυχοθεραπευτή, μεγαλύτερη και ακριβέστερη επίγνωση των δυνατοτήτων της προσωπικότητάς του, ώστε να μπορεί να τα βγάζει πέρα με επιτυχία στις απαιτήσεις της ζωής του. Για πολλούς υποψήφιους σ’ αυτό το σημείο εξαντλείται το νόημα και η αποστολή της ψυχοθεραπείας.

Για πολύ πιο λίγους, η ενίσχυση του Εγώ είναι μόνο ένα χαμηλό πέρασμα απ’ τους πρόποδες του βουνού προς την κατάκτηση υψηλότερων κορυφών. Είναι ό,τι αντιπροσωπεύει για τους κατόχους διδακτορικού τίτλου η αποφοίτησή τους απ’ την βαθμίδα του δημοτικού σχολείου. Μια βαθμίδα απαραίτητης, αλλά βασικής εκπαίδευσης πριν το γυμνάσιο και τις επόμενες υψηλότερες βαθμίδες.

Λίγες είναι εκείνες οι ψυχές που προορίζονται για τα επόμενα στάδια αυτεπίγνωσης. Συνήθως, είναι αυτές, που μετά το πρώτο μισό της ζωής προστρέχουν στην ψυχοθεραπεία ζητώντας καθοδήγηση, αλλά κυρίως συμπόρευση από ένα έμπειρο οδηγό, προς τα πιο υψηλά επίπεδα αυτογνωσίας και συνειδητότητας, για τα οποία αναγκαία προϋπόθεση είναι η σταδιακή και αυτόβουλη εγκατάλειψη του ισχυροποιημένου «εγώ» στον βωμό της επιθυμίας για αυτογνωστικά ανοίγματα και την βιωματική διεύρυνση της συνειδητότητας τους.

Θεραπεία φοβιών - Αντιμετώπισε τις φοβίες
Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής Ψυχανάλυση

Γιατί να επιλέξετε τον Δρ. Γρηγόρη Βασιλειάδη για θεραπεία των φοβιών σας;

Ο Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης είναι πολύ έμπειρος ψυχολόγος ψυχαναλυτής που έχει εργαστεί για χρόνια, στο επίπεδο της προσωπικής θεραπείας, και έχει έρθει σε επαφή με τις δικές του ασυνείδητες πλευρές. Έτσι, είναι σε θέση να εντοπίσει τις ασυνείδητες παραμέτρους της προσωπικότητας των ανθρώπων που συμβάλλουν στην δημιουργία φοβιών, οι οποίες δυσκολεύουν την προσωπική τους ζωή. Είναι πολύ έμπειρος εισηγητής βιωματικών εργαστηρίων σε κλινικούς φορείς ψυχικής υγείας. Εργάζεται ψυχοθεραπευτικά με ενήλικες, σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας τις μεθοδολογίες της συστημικής και της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας, Είναι συγγραφέας των best sellers: «Εξομολογήσεις ενός Ψυχοθεραπευτή», «Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι», και «Πόσο αντέχεις την Αλήθεια;». Τα βιβλία αυτά μπορείτε να τα αναζητήσετε στην google και να τα αγοράσετε διαδικτυακά από τις μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων που τα προσφέρουν σε προνομιακές τιμές. Επίσης στην σελίδα: https://aftognosia.gr/ta-vivlia-mas/
Προσφέρει συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας μέσω skype σε ανθρώπους που ζουν μακριά από την Αθήνα, σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Επικοινωνήστε στο email του ([email protected]) για περισσότερες λεπτομέρειες.

Επικοινωνία
Όλα τα άρθρα