Κλείστε τώρα το ραντεβού σας για θεραπεία των φοβιών σας με τον Δρ. Γρηγόρη Βασιλειάδη.

Τι είναι φοβία;

Φοβία χαρακτηρίζεται ένα έμμονο και παράλογο άγχος, ένας ανεξήγητος και αβάσιμος φόβος προς μία συγκεκριμένη κατάσταση, ένα άψυχο ή έμψυχο ον. Το άτομο που υποφέρει από μια φοβία κάνει τα πάντα ώστε να μην χρειαστεί να έρθει ποτέ σε επαφή με το αντικείμενο του φόβου του. Το άτομο δεν διστάζει να απαρνηθεί οποιαδήποτε κοινωνική ή άλλου είδους δραστηριότητα, ακόμα και αν αυτή μπορούσε να το γεμίσει με ευχαρίστηση, στην προσπάθειά του να μείνει μακριά από αυτό το κάτι που το τρομάζει τόσο πολύ. Αυτό συμβαίνει, επειδή στην περίπτωση που το συγκεκριμένο πρόσωπο βρεθεί αντιμέτωπο με το φοβικό αντικείμενο, εκδηλώνει έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα, από καταστροφολογικές σκέψεις και κρίση πανικού μέχρι ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή και ακατάπαυστη εφίδρωση. Η νευρωτική αυτή διαταραχή προκαλείται, γιατί το άτομο συγχέει στο μυαλό του και προσωποποιεί μια φυσική ύπαρξη ή κατάσταση με την αποτυχία του να αντιμετωπίσει έναν ενδόμυχο φόβο ή μια δυσάρεστη ανάμνηση.

Σε ποιους απευθύνεται η ψυχοθεραπεία για αντιμετώπιση φοβιών;

Οι άνθρωποι έχουμε πολλούς και διάφορους φόβους, αλλά δύο μόνο από όλους αυτούς είναι φυσικοί. Οι φυσικοί φόβοι είναι η πτώση από μεγάλο υψόμετρο και οι απρόσμενοι  δυνατοί θόρυβοι. Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο ότι αν πάρουμε κάποιο παιδί και το ανεβάσουμε σε μια ψηλή εξέδρα, εκείνο δεν θα κατέβει λόγω του δικαιολογημένου φόβου ότι θα πέσει και θα χτυπήσει. Γιατί τότε υπάρχουν τόσοι πολλοί αφύσικοι φόβοι; Επειδή εκπαιδευόμαστε από μικρή ηλικία να μην εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, επειδή το να γίνουμε αρεστοί, ποθητοί και σημαντικοί για τους γονείς μας παίζει ρόλο στην ψυχική αλλά και την σωματική μας επιβίωση. Λόγω αυτής της εκπαίδευσης, την οποία συνειδητά ή υποσυνείδητα μεταφέρουμε στην ψυχική μας ζωή και ως ενήλικοι, και την διαιωνίζουμε και στις επόμενες γενιές, καταλήγουμε να υποφέρουμε από διάφορους φόβους υποσυνείδητα, καθώς δεν τολμάμε ή δεν θέλουμε να τους φέρουμε στην επιφάνεια, να αποδεχτούμε την ύπαρξή τους και να τους αντιμετωπίσουμε. Ο δρόμος προς μια πληρέστερη ζωή ετοιμάζεται καθώς κανείς έρχεται σε επαφή, αναγνωρίζει και επεξεργάζεται τους λιγότερο φυσικούς, τους επίκτητούς του, φόβους. Με το να απευθυνθείτε και να δεχτείτε την βοήθεια ενός ειδικού στα θέματα φοβιών μπορείτε να οδηγηθείτε και εσείς στην κατεύθυνση μιας ζωής χωρίς επώδυνο και αχρείαστο άγχος, δίχως νευρωτικές φοβίες.

Τι είναι η ψυχοθεραπεία της φοβίας;

Ο μεγαλύτερος εχθρός κάθε ανθρώπου είναι η κατά πρόσωπο αντιπαράθεση και θέαση του ίδιου του του εαυτού. Το μυαλό μας είναι αυτό που συνήθως γεννάει φόβους στην προσπάθειά του να μας προστατέψει από μελλοντικούς κινδύνους που απειλούν την ίδια μας την επιβίωση (ή από σκέψεις που μοιάζει να απειλούν την ψυχική μας ευρυθμία και επιβίωση). Το πρόβλημα, όμως, έγκειται στο ότι επικεντρωνόμαστε τόσο στην ύπαρξη μιας μελλοντικής απειλής – που μπορεί να μην εμφανιστεί και ποτέ – ή στο τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, που μας είναι άγνωστο, που ξεχνάμε να ζήσουμε στο παρόν, σε αυτό το τώρα, το οποίο δεν θα έχουμε δεύτερη ευκαιρία να βιώσουμε σε άλλη χρονική στιγμή πέρα της παρούσας. Πώς θα καταφέρουμε να ανακατευθύνουμε τον νου μας στο τώρα; Καταβάλλοντας προσπάθεια και αφιερώνοντας χρόνο στην κατανόηση των λογικών και παράλογων φόβων μας και στην ενδοσκόπηση (δηλαδή στην ενσυνείδητη εργασία μας με τους εσωτερικούς μας διαλόγους). Αυτά μπορούν να επιτευχθούν με την παροχή συστηματικής και μακρόχρονης βοήθειας από έναν έμπειρο ψυχοθεραπευτή.

Η συστηματική και αποτελεσματική ψυχοθεραπεία συμβάλλει ώστε το άτομο να μπορέσει να πάψει να διακατέχεται από ανησυχία και φόβο για το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα και να αποκτήσει όχι μονάχα τον έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων του, αλλά και την συνειδητή σχέση του μαζί τους, την ρεαλιστική τους αντιμετώπιση και την αποδοχή τους. Μέσα από έναν υγιή τρόπο εσωτερικής ζωής και σκέψης, μπορεί το άτομο να νικήσει τους φόβους του και να αποφύγει την μετατροπή τους σε φοβίες, δηλαδή σε παράλογους και ανυπόστατους τρόπους ανησυχίας και πανικού. Πετυχημένη θα θεωρηθεί η ψυχοθεραπεία στο τέλος της οποίας το άτομο θα είναι σε θέση όλο και πιο αβίαστα να σχετίζεται και να αναδιαρθρώνει τις μύχιες σκέψεις του, και να παύει να τρομάζει χωρίς λόγο και αιτία. Θα κατορθώσει να επιφέρει τόσο ριζικές αλλαγές στην ζωή του κατανοώντας με την καθοδήγηση του ψυχοθεραπευτή του την σύγκρουση μεταξύ της πραγματικότητας και της προσωπικής του αντίληψης εκείνης, και ύστερα, ανασχηματίζοντας την προσωπική και επαγγελματική του ζωή, ώστε να συμβαδίζει με την νέα και ρεαλιστική οπτική του για τον εσωτερικό και τον τριγύρω κόσμο.

Ποια είναι τα οφέλη της ψυχοθεραπείας για την αντιμετώπιση φοβιών;

Το πρώτο στάδιο της ψυχοθεραπείας είναι ο θεραπευόμενος να έρθει σε επαφή με τα ευάλωτα κομμάτια του που προστατεύονται ασυνείδητα από τις διάφορες φοβίες του. Στην πορεία και σταδιακά να αντικαταστήσει τα αισθήματα αδυναμίας, ανασφάλειας, αυτουποτίμησης και τραυματισμού του «εγώ» του με αυτά της πιο ρεαλιστικής αυτοαντίληψης, αυτοπεποίθησης, της εκτίμησης των αληθινών του δυνατοτήτων και του δυναμισμού του.

Καθώς ο θεραπευόμενος αρχίζει να αντικρίζει κατάματα το ποιος στ’ αλήθεια είναι και να αναγνωρίζει με καθαρότητα τις δυνατότητές του νιώθει και ο ίδιος πως προχωράει με επιτυχία στους στόχους της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.

Για κάποιους άλλους, όμως, ανθρώπους το να κοιτάξουν με πνευματική διαύγεια και να ενδυναμώσουν την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους είναι μόνο η αρχή, για να μπορέσουν να θέσουν και να πετύχουν, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα βρεθούν στον δρόμο τους, σπουδαίους και υψηλούς θεραπευτικούς στόχους.

Ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που θα ζητήσουν την αρωγή ενός έμπειρου ψυχοθεραπευτή, ώστε να καταφέρουν να φθάσουν στις δύσβατες κορυφές της αυτογνωστικής επάρκειας και της ψυχοπνευματικής συνειδητότητας. Για να ανέβουν τόσο ψηλά θα πρέπει να είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν σημαντικά κομμάτια από τις ισχυρές και ανθεκτικές αμυντικές τους οργανώσεις, πίσω από τις οποίες οχυρώθηκαν, και τις οποίες διατήρησαν στην ενήλικη ζωή τους, χάρη στις δοκιμασίες που αντιμετώπισαν κατά την διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

Θεραπεία φοβιών - Αντιμετώπισε τις φοβίες
Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης Ψυχολόγος Ψυχοθεραπευτής Ψυχανάλυση

Γιατί να επιλέξετε τον Δρ. Γρηγόρη Βασιλειάδη για θεραπεία των φοβιών σας;

Ο Δρ. Γρηγόρης Βασιλειάδης είναι ένας πάρα πολύ έμπειρος ψυχολόγος ψυχαναλυτής με μακρά σταδιοδρομία στο επίπεδο της προσωπικής θεραπείας. Ταυτόχρονα, έχει αφιερώσει χρόνο στο να ανακαλύψει τις ασυνείδητες πτυχές της δικής του προσωπικότητας – γεγονός που καθιστά την αναγνώριση των αντίστοιχων κρυμμένων πτυχών σε άλλους ανθρώπους που οδηγούν στην γέννηση φοβιών ευκολότερη. Είναι εδώ και πολλά χρόνια εισηγητής βιωματικών εργαστηρίων σε κλινικούς φορείς ψυχικής υγείας και προσφέρει υπηρεσίες ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας σε ενήλικες, εφαρμόζοντας τις μεθοδολογίες της συστημικής και της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας. Παράλληλα, έχει συγγράψει τρία πολύ πετυχημένα βιβλία ψυχολογίας: «Εξομολογήσεις ενός Ψυχοθεραπευτή», «Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι», και «Πόσο αντέχεις την Αλήθεια;». Και τα τρία αυτά βιβλία μπορείτε να τα βρείτε στα ψηφιακά καταστήματα γνωστών βιβλιοπωλείων αλλά και στην δική μας ιστοσελίδα: https://aftognosia.gr/ta-vivlia-mas/.

Αν κατοικείτε εκτός Αθηνών ή σε χώρα του εξωτερικού, αναλαμβάνει συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας μέσω Skype. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να του στείλετε ένα email στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

Επικοινωνία
Ένα «αληθινό» Όνειρο – Δείκτης πορείας

Ένα Όνειρο: Πριν αρκετά χρόνια είδα ένα [...]

Περισσότερα
Το ανεπαρκές «Εγώ» και ο φόβος της αγάπης

Όλοι μας είμαστε απόγονοι «τεμαχισμένων» ανθρώπων (δηλαδή [...]

Περισσότερα
Αυτό που μας τρομάζει περισσότερο…

Συνήθως ό,τι μας τρομάζει περισσότερο από καθετί [...]

Περισσότερα
Η ψυχολογία του φόβου της ελευθερίας

  Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από τον Θεό [...]

Περισσότερα
Όλα τα άρθρα

Είπαν για εμάς