Τόσα και τόσα χρόνια ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής, έχω δει και ακόμα αρκετά συχνά, βλέπω στο ψυχοθεραπευτικό γραφείο μου ανθρώπους κάθε λογής που από μακριά θαυμάζουν, επιθυμούν – σύμφωνα με τα λεγόμενά τους – την ψυχοθεραπεία. Την πλησιάζουν. Κάνουν 1, 2, 5, 6 ίσως συνεδρίες, και μετά εγκαταλείπουν την προσπάθεια.
Τόσα χρόνια το ίδιο τροπάρι, κι όμως δυσκολεύομαι να το συνηθίσω. Αντιστέκομαι στο να το δεχτώ.
Τους βλέπω, τις βλέπω με προχειρότητα κι ερασιτεχνισμό να τσαλαβουτούν τα ποδαράκια τους στο γάργαρο νερό της Επιθυμίας, και πολύ σύντομα τρομαγμένες, τρομαγμένοι να αποσύρονται.
Βλέπω κάποτε σ’ αυτό το σύντομο ανοιγόκλεισμα των ματιών την απόπειρα ενός πουλιού να πετάξει μακριά απ’ την φωλιά του, απ’ τον τόπο που συνήθιζε να ζει, αλλά σχεδόν πάντα –σ αυτές τις περιπτώσεις- το ένστικτο του θανάτου – όπως θα έλεγε και ο Freud- επικρατώντας απ’ αυτό της ζωής, καταπνίγει κάθε καλοπροαίρετη εξέγερση από την επιθανάτια στασιμότητα.
Διαβάστε επίσης: Online Ψυχοθεραπεία – Συμβουλευτική μέσω Skype. Τι πρέπει να ξέρω;
Τους αρέσει, λένε, το ψυχοθεραπευτικό ταξίδι, αλλά δεν τολμούν να το διανύσουν. Όχι μόνο αυτό το ταξίδι, αλλά ούτε καν τον διάδρομο που συνδέει την έξοδο του σπιτιού τους με το κεφαλόσκαλο δεν μπορούν να διανύσουν για να πάνε μέχρι το… περίπτερο.
Θα ήθελαν να θέλουν, αλλά δεν θέλουν αρκετά. Είναι εδώ που το θέλω συνυφαίνεται απόλυτα, αξεχώριστα με το θρασύ, το θαρραλέο, και το παντοδύναμο μπορώ. Περισσότερο τους βλέπω να αναζητούν, όχι το όνειρο, τον απώτερο σκοπό, αλλά τα εμπόδια, που αν σκοντάψουν πάνω τους, εύκολα θα ανατραπεί η πορεία προς το «ποθητό» τέλος, την εκπλήρωση δηλαδή της αυτοπραγμάτωσής τους.
Λες και από πολύ νωρίς σφιχταγκαλιασμένοι με ένα εύρωστο «δεν μπορώ» που, προκειμένου να αποσιωπήσει την ευθύνη του φορέα του, ψάχνει χίλιες δυο δικαιολογίες (η απόμακρη, άστοργη, ανάλγητη, ή ελλιπής προσωπικότητα του ψυχοθεραπευτή, ο χρόνος και τα λεφτά που πάντα λείπουν, τα έντονα κι απειλητικά συναισθήματα που διεγείρονται, οι προβολές στην πρώιμη θεραπευτική σχέση μιας παλιάς ανάλγητης προδοσίας, η θαλπωρή της οικείας μετριότητας και ακινησίας του υποψήφιου, κ.λπ.). Ανεξάντλητες αλλά πειστικές δικαιολογίες που λένε πρώτα στον εαυτό τους οι υποψήφιοι προς ψυχοθεραπεία και κατόπιν στον θεραπευτή, αρκεί να μην συνειδητοποιηθεί ακόμη η μεγάλη αλήθεια. Αυτή που βαθιά μέσα τους κρύβεται ώστε να μην γίνει αντιληπτό το τόσο τρομαχτικό «όχι, δεν θέλω, ακόμα κι αν μπορώ!».
Είναι συχνά που αντιμετωπίζοντας συχνά ανθρώπους που αρνούνται ανεπαίσθητα και υποσυνείδητα την ζωή και την ζωτικότητα, ξαναθυμάμαι συνεχώς τα λόγια του Χριστού, που πάντα, σε κάθε περίπτωση επικείμενης ίασης άρρωστου μέσα στα ιερά ευαγγέλια, ρωτάει τον ασθενή την -κατά πολλούς από μας- αδιανόητη κι ανόητη ερώτηση: πριν σε θεραπεύσω πες μου, «Θέλεις να γίνεις καλά;».
Ο Θεάνθρωπος καρδιογνώστης γνωρίζει αυτό που εμείς, μέσα από το σκοτάδι της έλλειψης συνειδητότητας μας συχνά αμφισβητούμε, προσπαθώντας στον εαυτό μας να χρυσώσουμε το χάπι. Γνωρίζει πως ο άνθρωπος είναι σπαραχτικά, κι αμετάκλητα ελεύθερος να διαλέξει την ζωή του. Να την μπολιάσει με ζωτικότητα ή με θάνατο. Να χτίσει την επιθυμία του. Να απορρίψει, ή να ευοδώσει την αποστολή του. Να επιλέξει –συνήθως ανεπίγνωστα του- τον αργό του θάνατο. Να πει –συχνά μεταμφιεσμένα- «όχι» μπρος στην δυνατότητα της προσωπικής του ίασης. Να προτιμήσει τα φαντάσματα του πόνου, του ανεπίλυτου, του ατέλειωτου πένθους, και της τρομολαγνείας από την υπαρξιακή του ανακαίνιση.
Πως είναι δέσμιος της ελευθερίας του να προσδίδει ανά πάσα στιγμή νέο νόημα και βαθμούς ελευθερίας στην ζωή του. Όπως ακριβώς είναι επίσης δέσμιος της τρομαχτικής ελευθερίας του να σκέφτεται και να πράττει ανελεύθερα.
………………………………………………………………………………………………………………………….
Το «Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι», και το «Πόσο αντέχεις την αλήθεια;» του Δρ. Γρηγόρη Βασιλειάδη είναι δύο πολύτιμα «θεραπευτικά» δώρα που μπορεί, εφόσον ο αναγνώστης είναι έτοιμος, να ενεργοποιήσουν την αυτοανακάλυψη και την διάθεση για το εσωτερικό ταξίδι στο κέντρο της ψυχής και των σχέσεων.
Αποτελούν δυο σε βάθος και υπαρξιακή εμβέλεια αυτογνωστικούς οδηγούς γι’ όσους δεν αρκούνται στα λίγα αλλά ζητάνε από την ψυχική τους ζωή πολλά.
Παρακαλώ διαβάστε τα και διαδώστε τα!
Για περισσότερες λεπτομέρειες, όπως και για το πώς και από που μπορείτε να τα προμηθευτείτε με σημαντική έκπτωση, διαβάστε στο: https://aftognosia.gr/ta-vivlia-mas/
Γίνετε συνδρομητής στο κανάλι του Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη, και παρακολουθείστε ομιλίες ή αποσπάματα ομιλιών και συνεντεύξεων του για την ψυχοθεραπεία, την αυτογνωσία, και τις δυνατότητες της ανθρώπινης φύσης και ψυχής, όταν αυτή εναρμονίζεται με όλο το βάθος των εσωτερικών της προοπτικών.
Μετά από κάθε ομιλία, γράψτε τα σχόλια σας.
Θα τα λάβω σοβαρά υπόψιν μου.
https://www.youtube.com/channel/UCUUsG-0_ZFgze7xzZHEXzMg