Ο ψυχολόγος σου λέει να αφήσεις τους ανθρώπους ελεύθερους να δουν οι ίδιοι πότε και αν θέλουν να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία!

Πόσους ανθρώπους δεν έχω ακούσει μέσα στην μακρόχρονη ψυχοθεραπευτική μου θητεία που –ματαίως- προσπαθούν να πείσουν άλλους να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία!…

Η συνήθης ερώτηση: «Τι να κάνω για να τον/ την πείσω να έρθει σε σας; Να κάνει ψυχοθεραπεία;».

Σε καταλαβαίνω. Έχεις μάθει να αποποιείσαι το δικό σου αίτημα, «φορτώνοντάς» τον στον άλλον, αυτόν που εύκολα στοχοθετείται ως ο «πιο αδύναμος κρίκος» στο σχεσιακό σας σύστημα.

Πιστεύεις πως εάν αυτός/ αυτή «θεραπευτεί», θα επιτύχεις μια αρμονικότερη συμβίωση μαζί του/ της, ενώ, ταυτόχρονα, θα έχεις «γλιτώσει» και την επίγνωση της προσωπικής σου ευθύνης για το προηγούμενο κατάντημα της σχέσης σας.

psixotherapeia-giati-na-pisete-kapoion-na-ksekinisei

Πρώτα απ’ όλα, μάθε ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ να «πείσεις» την κόρη σου, τον γιο σου, τον μπαμπά σου, την μαμά σου, τον εραστή ή τον σύζυγό σου, τον αδερφό ή την αδερφή σου, την φίλη σου, την κουνιάδα σου, τον μπατζανάκη σου, και τον κουμπάρο σου να έρθουν στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή εάν δεν αξιολογήσουν ελεύθερα πως το έχουν ανάγκη οι ίδιοι!

Η ετοιμότητα για ψυχοθεραπεία είναι απόφαση προσωπικής βούλησης, θέλει κότσια, πίστη κι ελπίδα. Αυτά δεν τα έχουν όλοι. Κατ’ ακρίβεια, τα χουν πολύ λίγοι.

Επίσης μάθε ότι εσύ που διακαώς φροντίζει αυτοβούλως για την ψυχική υγεία των άλλων, έχω διαπιστώσει μετά από πολλά χρόνια ψυχοθεραπευτικής εμπειρίας, πως εμμέσως έχεις συμβουλευτικό ή ψυχοθεραπευτικό αίτημα, και, επειδή έχεις μάθει να είσαι καταναγκαστικά φροντιστική, ή ανεπίγνωστά σου φοβάσαι το ενδεχόμενο να ζητήσεις θεραπευτική βοήθεια, προτιμάς να απευθυνθείς στον ψυχολόγο με «δανεικό» αίτημα.

Πίστεψέ με, θα σε βοηθούσε εάν αποφάσιζες, ναι, εσύ προσωπικά, έστω και για μια μόνο φορά, να επισκεφτείς τον ψυχοθεραπευτή, ή την ψυχοθεραπεύτρια. Θα κατανοούσες τι ακριβώς συμβαίνει με σένα, και με ποιόν τρόπο θα μπορούσες εάν το θες- να βοηθήσεις τον εαυτό σου και τον δικό σου άνθρωπο να βγει από το όποιο διαπροσωπικό αδιέξοδο.

Διαβάστε επίσης: Ψυχοθεραπεία και ανάγκη για “μεταμόρφωση”: Διαστρεβλώσεις & προοπτικές

Στείλτε Αίτημα για Online Ψυχοθεραπεία

    Τα πεδία που είναι μαρκαρισμένα με * είναι υποχρεωτικά


    Παρακαλούμε ελέγχετε τον φάκελο Spam (Ανεπιθύμητα) του email σας, γιατί πολλές φορές μηνύματα καταχωρούνται εκεί.