Μετά από ένα χρονικό διάστημα ατομικής ψυχοθεραπείας, η ομαδική ψυχοθεραπεία συνιστάται από τον ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή, σε όσους/ όσες θέλουν να εμβαθύνουν στην αυτογνωσία τους, να αναβαθμίσουν την προσωπική τους ωρίμανση κι εξέλιξη, και να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, αξιοποιώντας την δυναμική της ομάδας αυτογνωσίας.

Η ομαδική θεραπεία είναι κατάλληλη και ενδείκνυται από τον ψυχολόγο σε μια μεγάλη γκάμα δυσκολιών και προβλημάτων, από τις περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να αναπτύξουν τις διαπροσωπικές τους δεξιότητες, μέχρι περιπτώσεις ατόμων που υποφέρουν από συναισθηματικές δυσκολίες, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, κ.λ.π.

Αν και υπάρχουν ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την ίδια δυσκολία, ή κρίση (π.χ. ομάδες κακοποιημένων γυναικών, γονέων που έχουν χάσει κάποιο παιδί τους, κ.α.), συνήθως συνίσταται μια θεραπευτική ομάδα να έχει ετερογενή πληθυσμό, έτσι ώστε να αποτελεί μια ρεαλιστική μικρογραφία, έναν μικρόκοσμο της πραγματικής κοινωνίας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, δημιουργώντας μια ομάδα αυτογνωσίας, ο συντονιστής ψυχολόγος φροντίζει αυτή η ομάδα να περιλαμβάνει άνδρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους, παντρεμένους κι ελεύθερους/ ες, κ.ο.κ.

ποιοι-μπορούν-να-ωφεληθούν-περισσότερο-από-την-ομαδική-ψυχοθεραπεία

Η ομαδική διαδικασία μπορεί να ωφελήσει ιδιαιτέρως ανθρώπους με προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, και γενικά με δυσκολίες που έχουν να κάνουν με σχέσεις. Όταν οι προσωπικές δυσκολίες των μελών της ομάδας αφορούν το κοινωνικό, εργασιακό πλαίσιο, τα συντροφικά τους προβλήματα, ή την σεξουαλικότητα, τότε η ομάδα μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια.

Οι ψυχοθεραπευτικές ομάδες είναι ιδανικά σχεδιασμένες και κατάλληλες για ανθρώπους που ταλαιπωρούνται με θέματα σχέσεων, όπως η συναισθηματική εγγύτητα, η εμπιστοσύνη, και η αυτοπεποίθηση. Οι αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν ανάμεσα στα μέλη κατά την ομαδική διαδικασία βοηθούν τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν, να πάρουν σχετική γνώση και πληροφορία, και να αλλάξουν τα μοτίβα που μέχρι τώρα ακολουθούσαν στη ζωή τους με αποτέλεσμα να σαμποτάρουν άθελά τους τις σημαντικές τους σχέσεις.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η ομαδική διαδικασία είναι ότι επιτρέπει και ενθαρρύνει την επεξεργασία των παραπάνω μοτίβων συμπεριφοράς στο «εδώ & τώρα», καθώς η συνθήκη της ομαδικής ψυχοθεραπείας προσομοιάζει την πραγματικότητα ως προς τους τρόπους που οι άνθρωποι σχετίζονται μεταξύ τους.

Δείτε επίσης: Πως ακριβώς δουλεύει η ομαδική ψυχοθεραπεία;

Στείλτε Αίτημα για Online Ψυχοθεραπεία

    Τα πεδία που είναι μαρκαρισμένα με * είναι υποχρεωτικά


    Παρακαλούμε ελέγχετε τον φάκελο Spam (Ανεπιθύμητα) του email σας, γιατί πολλές φορές μηνύματα καταχωρούνται εκεί.