Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη σε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να επισκεφτούν το γραφείο του ψυχολόγου και έχουν συνειδητοποιήσει πως έχουν ένα ή πολλά ψυχολογικά προβλήματα που καθιστούν την ζωή τους δύσκολη.

Αν νιώθεις πληγωμένος, ευάλωτος, αισθάνεσαι συναισθηματικό πόνο, ή εάν η ζωή σου δεν φαίνεται να πάει καλά, με το να μιλήσεις στους φίλους ή στα μέλη της οικογένειάς σου ίσως να νιώσεις μερικές φορές λίγο καλύτερα για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα βέβαια, ακόμα κι αν οι φίλοι σου έχουν τις καλύτερες προθέσεις απέναντί σου, δεν μπορούν να παίξουν σε καμία περίπτωση το ρόλο του ψυχοθεραπευτή σου.

Ψυχοθεραπεία για μία Καλύτερη Ζωή

Η ψυχοθεραπεία είναι μια διαδικασία παροχής θεραπευτικής βοήθειας, κατά την οποία χρησιμοποιούνται εξειδικευμένες τεχνικές φροντίδας -κυρίως μέσω συνομιλίας-, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν βοήθεια με υψηλή αποτελεσματικότητα, μεγάλης διάρκειας, σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών, όπως είναι συναισθηματική πίεση και ο πόνος, το άγχος, τα προβλήματα σε μια συντροφική σχέση, οι φοβίες, το ενδεχόμενο ή το γεγονός μιας σημαντικής απώλειας, ή μια κλινική συνθήκη (π.χ. διαταραχές προσωπικότητας).

Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκπλήρωση των αιτημάτων και προσδοκιών του ανθρώπου για προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση του εαυτού του. Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις γύρω από την ψυχοθεραπεία είναι η αντίληψη που λεει ότι το να αποφασίσει κανείς να δει ψυχοθεραπευτή είναι σημάδι αδυναμίας. Στην πραγματικότητα το ακριβώς αντίθετο είναι πιο κοντά στην αλήθεια: Το γεγονός ότι κάποιος αναγνωρίζει την ανάγκη του για βοήθεια και αναζητά επαγγελματική βοήθεια είναι σημάδι της εσωτερικής του δύναμης και της αποφασιστικότητας του/της να ζήσει μια παραγωγική και γεμάτη νόημα ζωή!

Δουλεύοντας μαζί με τον ψυχοθεραπευτή σου, με διά ζώσης συνεδρία ή με ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες online, θα βοηθηθείς να ανακαλύψεις τους στόχους σου (αυτά που θέλεις να αρχίσουν να συμβαίνουν στη ζωή σου), και θα συμφωνήσετε στα κριτήρια με βάση τα οποία θα μπορείς να αναγνωρίζεις και να αξιολογείς την πρόοδο που πετυχαίνεις μέσα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία, καθώς και τα αποτελέσματα που θα βλέπεις από την ψυχοθεραπεία στην καθημερινή σου ζωή. Ψυχολογική Θεραπεία μέσω «Λόγου» Η Ψυχοθεραπεία συχνά ορίζεται ως η «Θεραπεία μέσω λόγου», επειδή η ανταλλαγή λέξεων ανάμεσα στον ενδιαφερόμενο και τον ψυχοθεραπευτή αποτελεί συνήθως την πιο φανερή μορφή επικοινωνίας που συμβαίνει κατά την διαδικασία αυτή. Βέβαια, στην πράξη, η ψυχοθεραπεία είναι σε θέση να προσφέρει μια πολύ πλουσιότερη βιωματική εμπειρία αυτοβελτίωσης & αυτογνωσίας στο άτομο, απ’ ό,τι η εμπειρία της απλής ανταλλαγής λέξεων και συμβουλευτικών παρεμβάσεων. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που μοιράζεσαι με τον ψυχοθεραπευτή σου, καθώς και οι επαγγελματικές τεχνικές & μέθοδοι που αυτός χρησιμοποιεί είναι στην ουσία πολύ μικρότερης σημασίας από ό,τι η ίδια η σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας που χτίζετε οι δύο σας μέσα από την κοινή σας πρόθεση κι επιθυμία.

Ακριβώς επειδή η σχέση που πρόκειται να χτίσεις με τον ψυχοθεραπευτή σου είναι τόσο καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, είναι πολύ σημαντικό να βρεις κάποιον ψυχολόγο με τον οποίον νιώθεις άνετα και βολικά, μπορείς να συνδεθείς εύκολα μαζί του, κι από τον οποίον αισθάνεσαι κατανόηση και φροντίδα. Καθώς η ψυχοθεραπεία προχωρά, και η εμπιστοσύνη σου στην ικανότητα του ψυχοθεραπευτή σου να αποδέχεται χωρίς όρους & επικριτική διάθεση τα συναισθήματα και τις σκέψεις σου εγκαθιδρύεται και δυναμώνει, θα μπορείς να χρησιμοποιείς την σχέση σου με τον ψυχοθεραπευτή σου σαν ευκαιρία για να αποκαταστήσεις και να «διορθώσεις» σημαντικές αρνητικές συναισθηματικές σου εμπειρίες, και να μάθεις να αντεπεξέρχεσαι με μεγαλύτερη ευκολία σε προβληματικές καταστάσεις που θα συναντάς στη ζωή σου, στο παρόν και το μέλλον. Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, σκόπιμα καθιστάς τον εαυτό σου ευάλωτο μπροστά σε κάποιον άλλον άνθρωπο και καλείσαι με τη θέληση σου να μιλήσεις ανοιχτά για πράγματα που σου προκάλεσαν ή σου προκαλούν πόνο.

Εκείνο όμως που τελικά θα σου επιτρέψει να επιχειρήσεις και να πετύχεις μεγάλες, θετικές και μεγάλης διάρκειας αλλαγές στη ζωή σου είναι η εμπιστοσύνη –στην οποία στηρίζεται η ψυχοθεραπευτική σχέση- και η ασφάλεια που νιώθεις να αποκαλύψεις ελεύθερα τόσο τα αρνητικά, όσο και τα θετικά σου συναισθήματα, καθώς επίσης και η γνώση του ότι μέσα στην ψυχοθεραπεία μπορείς να εξερευνήσεις και να φωτίσεις σε βάθος όλες τις πηγές των εσωτερικών και διαπροσωπικών συγκρούσεων και των ανικανοποίητων περιοχών της ζωή σου

Στείλτε Αίτημα για Online Ψυχοθεραπεία

    Τα πεδία που είναι μαρκαρισμένα με * είναι υποχρεωτικά


    Παρακαλούμε ελέγχετε τον φάκελο Spam (Ανεπιθύμητα) του email σας, γιατί πολλές φορές μηνύματα καταχωρούνται εκεί.