Tuesday, Feb 20th

Last update02:38:51 PM GMT

Βρίσκεστε στη σελίδα: Συμβουλευτική

Πως να βοηθήσω το παιδί μου;

Κυρίως οι γονείς με ρωτάνε συχνά στο γραφείο:

«Πώς να συμπεριφερθώ στο παιδί μου για να μπορέσω να το βοηθήσω;».

Η απάντηση είναι: Να θέλεις το παιδί σου!

Γιατί αν το θες, θα του το δείχνεις.

Κι αν του το δείχνεις, εκείνο θα το ξέρει.

Περισσότερα...

Συνεδρίες Online Ψυχοθεραπείας - Συμβουλευτικής μέσω Skype

Καλωσήρθατε στο δικτυακό τόπο ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής aftognosia.gr του Διδάκτορα Ψυχολογίας Γρηγόρη Βασιλειάδη και των συνεργατών του. Στην σημερινή εποχή της ταχύτητας και της τεχνολογίας οι αποστάσεις έχουν μηδενιστεί, μετά από αίτημα πολλών φίλων από Ελλάδα και Κύπρο το Γραφείο Προσωπικής Ανάπτυξης & Ψυχοθεραπείας «Αυτογνωσία» δίνει την δυνατότητα σε όλους να βοηθηθούν από τον δικό τους χώρο, όπου και αν βρίσκονται.

Περισσότερα...

Ψυχοθεραπεία, προβολές, facebook, το πρόβλημα και ο θησαυρός

Κατά καιρούς, αναγνώστες των κειμένων μου τείνουν, με αφορμή τα γραφόμενά μου, στο fb και αλλού, άλλοτε να με εξιδανικεύουν, απευθύνοντας μου σχόλια υπερβάλλουσας επιδοκιμασίας, κι άλλοτε να με μέμφονται, να με στηλιτεύουν, ή να μου αποδίδουν υποτιμητικούς κι επικριτικούς χαρακτηρισμούς, επιχειρώντας να απαξιώσουν εμένα προσωπικά, ή τα γραφόμενά μου.

Με αφορμή κάποιες παρατηρήσεις μου, θα ήθελα να σας πω δυο πράγματα, που αν θέλει κάποιος να βοηθηθεί, μπορεί να βοηθηθεί.

Περισσότερα...

"Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι" & το "Πόσο αντέχεις την αλήθεια;": Δυο ανατρεπτικά βιβλία για την ψυχοθεραπεία και την αυτογνωσία!

Το βιβλίο με τίτλο: "Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι", του Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη, ψυχολόγου - ψυχοθεραπευτή είναι μια εμπειρική καταγραφή - μαρτυρία της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, και της προσωπικής αυτογνωστικής διαδρομής του ψυχοθεραπευτή- συγγραφέα, με ιστορίες, συμβουλές, ερμηνευτικές θεάσεις & παρατηρήσεις σε βάθος ψυχής.

Απευθύνεται τόσο στους ειδικούς του χώρου της ψυχικής υγείας, όσο και στον καθένα αναζητητή της αυθεντικότητας και της αλήθειας, που λαχταρά να ενημερωθεί σχετικά και να γευθεί βιωματικά τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την ψυχή, και την ψυχοθεραπεία.

Σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την αυτογνωστική τους κατάρτιση, την διαδικασία της ψυχοθεραπείας, και την εμβάθυνση σε θέματα του εαυτού, και των διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Περισσότερα...

Δυο πράγματα που έχεις να μάθεις…


Σ αυτήν την ζωή οφείλεις να καταλάβεις, τουλάχιστον, δύο πράγματα:

1. Δεν γεννήθηκες για να περνάς καλά, ούτε όμως για να πονάς για χάρη του πόνου.
Ήρθες σ' αυτό το "σχολείο" για να δοκιμάσεις και να τελειοποιήσεις το πλούσιο εγγενές δυναμικό σου, πριν αναχωρήσεις για την αιωνιότητα.

Περισσότερα...

Πως να μεγαλώσεις τρώγοντας μόνο junk food..;;;!

Όλα τα προβλήματα μας έχουν την αφετηρία τους στο ότι είμαστε ημιμαθείς, ανεύθυνοι κι ανώριμοι.

Περισσότερο όμως απ’ όλα, στο ότι δεν θέλουμε να δούμε τα παραπάνω, ούτε να αλλάξουν.

Με ρωτάνε συχνά στις συνεδρίες:


«Μα δεν καταλαβαίνω, γιατί συμβαίνει αυτό στη ζωή μου; Γιατί μου το λέτε αυτό;
Γιατί να μην το καταλαβαίνω τώρα;!…».

Περισσότερα...

Αν θες να κόψεις δρόμο, γίνε κοφτερός σαν μαχαίρι...!

Σταμάτα να είσαι ψευτο-καλούλης!

Γίνε σκληρός, δηλαδή αληθινός, πρώτα με τον εαυτό σου.

Συνεπής, υπεύθυνος, στοχευμένος, λιτός, φλογερός, άπληστος και μαζί ολιγαρκής.

Κάθε στιγμή ζωής είναι μια μάχη, μια απόφαση, μια γεμάτη νόημα επιλογή.

Περισσότερα...

Βοηθούν οι συμβουλές τους ανθρώπους;

Πως βαριέμαι αυτούς που θέλουν να μου δίνουν –ή να δίνουν σε άλλους- συμβουλές.!

Πώς βαριέμαι και τον εαυτό μου, όταν πάει να το κάνει! Δεν λέγεται…!

Βρε άνθρωπε του Θεού, έχεις ιδέα γιατί τόσο πολύ καίγεσαι να συμβουλεύεις τους άλλους…;!

Εγώ λέω πως για να φουσκώσει κι άλλο το εγώ σου και η μεγάλη ιδέα που χεις για σένα. Πιστεύοντας, έστω και για λίγο, πως κάτι είσαι, θα ξεχάσεις τα δικά σου προβλήματα.

Περισσότερα...

Τελικά, γίνεται αυτό που θέλεις...

Σε ρωτώ συχνά: «Τι θέλεις;»

Κι εσύ συχνά μου απαντάς –στον εαυτό σου απαντάς-: «Δεν ξέρω…».  

Ακόμα συχνότερα του απαντάς, μου απαντάς: «Νομίζω πως…».

Τα «θέλω» σου διφορούμενα, ασθενικά, έως ανύπαρκτα.

Περισσότερα...

Το σύνδρομο της "ελληνικής οικογενειακής πολυκατοικίας": Δυναμική & ψυχοπαθολογία

Ακούω συχνά στην αίθουσα των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών: « είμαστε μια πολύ δεμένη οικογένεια…».

Εννοώντας έχουμε μια «πολύ καλή» οικογένεια. Η υπενθύμιση: «Είμαστε πολύ δεμένη οικογένεια» κρύβει την διευκρίνιση-απειλή:

«Κανένας από αυτή την οικογένεια δεν είναι έτοιμος - ώριμος να αποχωριστεί κανέναν». Όσο πιο αδύναμα καθιστούν οι γονείς τα μικρότερα ηλικιακά μέλη της οικογένειας, τόσο πιο «δεμένη» και «καλή», την αντιλαμβάνονται. 

Περισσότερα...

Ο φόβος του νευρωτικού ανθρώπου

Ο μεταμοντέρνος άνθρωπος δεν φοβάται την οικονομική κρίση, ούτε τους σεισμούς και τα τσουνάμια, δεν φοβάται μη τον εγκαταλείψει η σύζυγος, ή η πίστη του.

Το μόνο που πραγματικά φοβάται είναι μήπως συμβεί κάτι βαθιά και οριζόντια ανατρεπτικό που θα συμβάλλει ώστε να αλλάξει η κεκτημένη προσωπική και συλλογική αίσθηση της αυτοδυναμίας κι αυτάρκειάς του, πάνω στην οποία στήριξε μεθοδικά την ασφάλεια του. 

Περισσότερα...

Η σχέση του «καλού χριστιανού» με την ψυχοθεραπεία: Η στάση του και τα κίνητρά της

Η μεγάλη πλειοψηφία όσων αυτό-αναγνωρίζονται ως «χριστιανοί», συμπεριλαμβανομένων πολλών κληρικών, υποτιμούν και αντιτάσσονται στην ψυχοθεραπεία, στην ψυχολογία και στους ψυχολόγους.

Προσωπικά κι εγώ ο ίδιος ενοχλούμαι ιδιαιτέρως από το ήθος, την «γνώση», και τον τρόπο αρκετών ψυχοθεραπευτικών σχολών, «συναδέρφων», και της «ψυχολογίστικης» νοοτροπίας των διαφόρων θιασωτών της ψυχοθεραπευτικής «ιδεολογίας» και πρακτικής.

Περισσότερα...

Η αποκατάσταση της ζωηφόρας παιδικότητας

Η 18 ετής εμπειρία μου ως ψυχοθεραπευτής λέει ότι για να μείνει κανείς "παιδί" χρειάζεται -ψυχολογικά μιλώντας- να στερηθεί αρχικά την φυσική του παιδικότητα, την εποχή που σε κανονικές συνθήκες αυτή εκδηλωνόταν, δηλαδή κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας. 

Η παιδική ηλικία, όντας συνυφασμένη με την "σωματικότητα" (δηλ, την φυσική, ζωώδη αντίληψη και βίωση των εντός και εκτός του εαυτού καταστάσεων), υπενθυμίζει στον «αν-αληθή» άνθρωπο ότι η υπαρξιακή ελευθερία είναι κάτι «ζωντανό», που μπορεί να την βιώσει όταν απαλλαχθεί από τις νοητικές κατασκευές κι άμυνες.

Περισσότερα...