Monday, Feb 19th

Last update02:38:51 PM GMT

Βρίσκεστε στη σελίδα: Κατάθλιψη

Μεταμφιεσμένα αιτήματα ψυχοθεραπείας...

Πίσω από κάθε παράπονο, κάτω από κάθε φόβο, κάθε βρισιά, μομφή, οργή, επιθυμία και προσευχή εύκολα εντοπίζει κανείς ένα αίτημα θεραπείας.

Ένα αίτημα αποκατάστασης της ψυχής στην αρχική της ολότητα κι ενότητα.

Την βαθιά επιθυμία για άρση της τραυματικής διαμερισματοποίησης της.

Την ανάγκη για συμπόρευση του μέσα με τον έξω άνθρωπο σε μια κοινά συμφωνημένη, σταθερά επιθυμητή και ελπιδοφόρα πορεία προς τα κάτω (στο υπόγειο της ψυχής), προς τα μπρος, και προς τα μέσα.

Περισσότερα...

"Ακολούθα τον δρόμο της καρδίας σου!": Απ' την ψυχολογία του κόσμου στην θεραπεία του εαυτού

Παρατηρώ πως η πλειοψηφία αυτών που παρακολουθούν σεμινάρια ψυχολογίας, διαβάζουν εκλαϊκευμένα βιβλία για την ψυχοθεραπεία, και διάκεινται ευνοϊκά προς τα σύγχρονα ρεύματα της ψυχοπνευματικής αναζήτησης, υποσυνείδητα ψάχνουν να ακούσουν:

«Εσύ δεν φταις σε τίποτα! Είσαι μόνο ένα τραυματισμένο παιδί… Κάποιος άλλος είναι υπεύθυνος για την σημερινή ψυχική σου κατάσταση.

Περισσότερα...

Σκιά, Φως, αποκάλυψη και κρυμμένη δημιουργικότητα...

Η σκιά δημιουργείτε όταν πέσει το φως πάνω σ ένα αντικείμενο. Όταν το φως του ήλιου πέσει πάνω σ’ ένα πρόσωπο τότε ένα κομμάτι του φωτός επειδή δεν μπορεί να το διαπεράσει δημιουργεί έναν χώρο "άφωτο". Έναν χώρο που συνήθως ο άνθρωπος επειδή δεν έχει πρόσβαση δεν τον βλέπει, δεν τον αντιλαμβάνεται.

Συνήθως, εμείς οι άνθρωποι, ό,τι διαφεύγει από την εμβέλεια της όρασής μας θεωρούμε πως δεν υπάρχει. Και ό,τι δεν υπάρχει, είναι λογικό να πιστεύουμε πως δεν μπορεί να μας επηρεάσει. Ό,τι δηλαδή αγνοούμε, το υποτιμούμε, δεν ασχολούμαστε μαζί του, λες και είναι ανύπαρκτο...

Περισσότερα...

Βρίσκεσαι σε αδιέξοδο; Μην ανυσηχείς! Ξεκινάς καλά!

Λυπάμαι και χαίρομαι μαζί που είσαι τόσο μπερδεμένος.

Ο πρώτος και βασικός στόχος της αυτογνωστικής διαδικασίας δεν είναι -όπως ίσως νομίζεις- να πάρεις απαντήσεις στα ερωτήματά σου.

Πρώτον, γιατί δεν έχεις βρει ακόμη τις αληθινές σου ερωτήσεις.

Περισσότερα...

Πίσω από την κατάθλιψη…

Δεν ξέρεις αν είσαι εσύ που ζεις την ζωή σου, ή κάποια άλλη.

Περνάει η ζωή μπροστά απ’ τα μάτια σου και χάνεται.

Κι εσύ πιάνεις τον εαυτό σου ν’ αναρωτιέται: «Άραγε ζω…; Έζησα ποτέ;…».

Μοιάζεις πάντα καλόβολη και συγκαταβαίνεις παθητικά και πρόθυμα στα αιτήματα των άλλων: του άντρα, των παιδιών σου, των συναδέλφων, του διευθυντή, των φιλενάδων σου.

Περισσότερα...

Η Ψυχολογία της βαρεμάρας:": Το νόημα της ζωής, το ψυχικό "ξύπνημα" & η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία

Μήπως βαριέσαι; Πλήττεις συχνά με όλα & με όλους; Αναρωτιέσαι τι νόημα έχει η ζωή για σένα;

Θες να μάθεις γιατί συχνά νιώθεις καταδικασμένος σε βαρεμάρα κι απόγνωση;

Γιατί έμαθες να βλέπεις τον έρωτα μόνο ως συναισθηματική έξαρση, ως πόθο και ανάγκη για πλησίασμα ενός ατόμου -συνήθως- του άλλου φύλου.

Και σ’ αυτόν τον έρωτα στήριξες την ελπίδα σου για ολοκληρωτική αναζωογόνηση του εαυτού σου, που, κατά τα’ άλλα, κοιμάται όρθιος…

Περισσότερα...

Η ψυχολογίας της μειονεξίας & η παράλογη ενοχή

Είναι αρκετοί οι άνθρωποι που, από παιδιά, νιώθουν να τους κατακλύζει η αίσθηση μιας παράλογης, άδικης ενοχής, κι ένα επακόλουθο συναίσθημα μειονεκτικότητας.

Αισθάνονται δηλαδή ένοχοι όχι για τις βλαπτικές πράξεις ή παραλείψεις τους, γιατί απλά η ενοχή που νιώθουν δεν προκύπτει ως αποτέλεσμα ενός γεγονότος, μιας συνθήκης που συνέβη στο παρελθόν, στην οποία εκείνοι έκαναν πραγματικά κάποιο λάθος.

Περισσότερα...

Ψυχολογία: πίσω από τον φόβο της ...άνοιξης

Μέχρι τώρα ήσουν συμβατή, υποταγμένη στο οικογενειακό σου πλαίσιο και τους άγραφους κανόνες του.

Είχες την ψευδαίσθηση πως ζούσες μες τις σχέσεις σου ειρηνικά, χωρίς καβγάδες, διενέξεις, και εκφρασμένες εντάσεις.

Οι θέσεις των άλλων στην σχέση σας δεν κατέληγαν ποτέ σε αντιπαραθέσεις, αφού πάντοτε γίνονταν δικές σου θέσεις.

Περισσότερα...

Η ψυχική απόγνωση ως ευκαιρία υπαρξιακής ανασυγκρότησης

Αναπόφευκτα, οι περισσότεροι από μας -οι έχοντες την ανάγκη της αυτογνωσίας- περνάμε μέσα από την ναρκισσιστική αναζήτηση της ευτυχίας, η οποία συχνά μπορεί να μας οδηγήσει στην ψυχοθεραπεία.

Αυτή η αναζήτηση, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να μας οδηγήσει στην κατάκτηση ενός δυνατού και "εν απόγνωση" Εγώ.

Δυστυχώς, πολλοί, αρνούνται, για ασυνείδητους λόγους, να φτάσουν σε αυτή την κλιμακωτή κατάκτηση, κι έτσι αδυνατούν να καρπωθούν τα οφέλη αυτής της βιωματικής αίσθησης αυτοδυναμίας, αλλά μαζί και τα οφέλη της "απόγνωσης" που αυτή η "αυτοδυναμία" επιφέρει. 

Περισσότερα...

Τι ζητάς μέσα από τις σχέσεις σου;...

Όταν δίνεις από πλεόνασμα αγάπης, γιατί έχει ξεχειλίσει το ποτήρι σου από πληρότητα, τότε πραγματικά δεν σε νοιάζει πως θα χρησιμοποιήσουν οι άλλοι την προσφορά σου.

Κι αυτό γιατί ελάχιστα έως καθόλου σε ενδιαφέρει η ανταπόκριση ως στόχος της σχεσιακής δοσοληψίας, αλλά περισσότερο η πραγμάτωση της κυρίαρχης ανάγκης σου να δοθείς...

Περισσότερα...

Μια ψυχολογική διερεύνηση & απάντηση στην cliché ερώτηση: "«Πώς μπορείς να είσαι θλιμμένος αυτές τις γιορτινές μέρες!;»

Πολλοί ψυχολόγοι τείνουν να θεωρούν αυτήν την εποχιακή έξαρση του φαινομένου της θλίψης, της κατάθλιψης, των συναισθηματικών εντάσεων, των κρίσεων στις διαπροσωπικές σχέσεις σε γονείς-παιδιά και ανάμεσα στα ζευγάρια, ως αποτέλεσμα της εντεινόμενης μοναξιάς, της στέρησης δηλαδή –σε φυσικό & συναισθηματικό επίπεδο- της ανθρώπινης παρουσίας, που πολλοί ενήλικες & παιδιά βιώνουν πιο επώδυνα κατά την διάρκεια των γιορτών, μεταξύ των άλλων, και εξαιτίας των υψηλών συναισθηματικών προσδοκιών που πάντα συνοδεύουν το εορταστικό-οικογενειακό κλίμα των Χριστουγέννων.

Περισσότερα...

Η Ψυχολογία των Γιορτών: οικογένεια, προσδοκίες, εντάσεις και φόβοι

Ανέκαθεν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χαρακτηρίζονταν από έντονη συναισθηματική φόρτιση. Οι περισσότεροι τις ταυτίζουν με συναισθήματα χαράς, ελπίδας, αγάπης, ζεστασιάς, αισιοδοξίας, γιατί θα έρθουν κοντά με αγαπημένα πρόσωπα, θα προσφέρουν και θα πάρουν φροντίδα και αναγνώριση, θα διασκεδάσουν, θα απολαύσουν αγαπημένα φαγητά και γλυκά.

Περισσότερα...

Τα βήματα προς την ανάδυση της επιθυμίας του προσώπου

Είναι πάρα πολλοί αυτοί που μπερδεύουν την επιθυμία τους με εκείνη των άλλων.

Η ανάγκη τους για συμμόρφωση, που κινητοποιείται από την ανασφάλεια της βιωμένης τους ανεπάρκειας, τους κάνει να αδυνατούν να ορίσουν την επιθυμία τους ανεξάρτητα από τα «θέλω» εκείνων από τους οποίους εξαρτώνται συναισθηματικά.

Περισσότερα...

Εισαγωγή στην Θεραπεία της Κατάθλιψης

anxiety-phobia007Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για την κατάθλιψη. Για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία θα πρέπει να ανταποκρίνεται πάντα στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ενδιαφερόμενου.

Η πρώτη κλινική συνέντευξη με έναν εξειδικευμένο ψυχολόγο ή ψυχίατρο είναι πολύ σημαντική για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων και τον σχεδιασμό της ενδεδειγμένης θεραπευτικής τακτικής και πορείας.

Περισσότερα...

Η αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

generalized_anxiety_disorderΗ αποτελεσματικότητα των ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων στην καταθλιπτική διαταραχή από ψυχολόγο ή ψυχίατρο, όσον αφορά την ανακούφιση από τα συμπτώματα, μπορεί να συγκριθεί με αυτήν της φαρμακευτικής αγωγής.

Επιπλέον, και οι δύο παραπάνω θεραπείες περιορίζουν τις αρνητικές συνέπειες της κατάθλιψης στο ψυχο-κοινωνικό επίπεδο, βελτιώνουν την ψυχο-κοινωνική λειτουργικότητα του ατόμου, και ταυτόχρονα εμποδίζουν την ανάκαμψη της διαταραχής.

 

Περισσότερα...

Γιατί να επιλέξω να πάω σε Ψυχολόγο για να αντιμετωπίσω την Κατάθλιψη;

Couples-Therapy_003Από την ποικιλία των εναλλακτικών προσεγγίσεων που διατίθενται για την θεραπεία των ψυχολογικών προβλημάτων και διαταραχών, λίγες έχουν τόσο διεξοδικά μελετηθεί από την επιστημονική ψυχολογική έρευνα, όσο η θεραπεία της κατάθλιψης.

Η πλειοψηφία των ευρημάτων από μεγάλη γκάμα κλινικών-επιστημονικών ερευνών από ψυχολόγους διεθνώς συνιστούν ξεκάθαρα την ψυχολογική θεραπεία ως την ενδεδειγμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Περισσότερα...